Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

Subsidies voor groene gevels

Welke subsdies en belastingvoordelen

zijn er voor groene gevels?

ONTVANG NU SUBSIDIE OF BELASTINGVOORDEEL VOOR HET AANLEGGEN VAN EEN GROENE GEVEL

Steeds meer provincies, gemeenten, waterschappen en andere overheidsinstanties verstrekken subsidie om de aanleg van groene gevels te stimuleren.  Subsidies voor groene gevels zijn beschikbaar voor zowel ondernemingen als particulieren. Om je op weg te helpen, hebben we een overzicht gemaakt beschikbare subsidies en belastingvoordelen om jouw huis of kantoor om te toveren in een prachtige groene wand. 

Subsidie-voor-groene-gevel-een-kort-overzicht

BELASTINGVOORDEEL VOOR ONDERNEMERS BIJ AANLEG GROENE GEVEL

MIA subsidie groene gevel 45%

Vamil subsidie groene gevel 75%

Bedrijfsmiddelcode milieulijst 2024 F5301

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in een groene gevel? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek van 45% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten afschrijven. 

a. bestemd voor: het van beplanting voorzien van een gevel van een bedrijfsgebouw of woning, of beide zijden van een muurconstructie,

b. bestaande uit: een van beplanting en substraat of potgrond voorzien frame of bouwblokken en al dan niet de volgende onderdelen: een gevelbeschermende laag, constructieve aanpassingen bij bestaande muren, irrigatieleidingwerk, een geïntegreerde waterbuffer en nestel- of foerageervoorzieningen voor dieren of insecten.

Een investering in een gevel- of muurbegroeiingssysteem als onderdeel van een duurzaam gebouw dat gemeld is onder één van de bedrijfsmiddelen G 6100 tot en met D 6130 komt onder bedrijfsmiddel F 5301 niet in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen.


Bron: Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Milieulijst 2024.

Meer informatie over MIA en Vamil

Investeer-met-subsidie-in-een-groene-gevel-voor-je-kantoorpand

Investeert u als ondernemer in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Maak dan gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als het bedrijfsmiddel op de nu geldende Milieulijst staat. Deze regeling is niet voor particulieren.

SUBSIDIE GROENE GEVEL VOOR PARTICULIEREN

Kun je in je gemeente subsidie krijgen voor een groene gevel? Check groenesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal. Voor iedere gemeente krijg je een actueel overzicht van de beschikbare subsidies voor bijvoorbeeld het aanleggen van een groene gevel, groen dak, het afkoppelen van een regenpijp of het vervangen van tegels door planten.

Subsidie-groene-gevel-milieu-centraal

GEMEENTELIJKE EN PROVINCIALE SUBSIDIES VOOR VERGROENEN

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Friesland

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Limburg

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Holland

Provincie Overijssel

Provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Provincie Zuid-Holland