Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

Rivierduinen Silvolde wint Cobouw Duurzaamheid Award

CIRCULAIRE NATUURINCLUSIEVE BERING SCOORT PUNTEN

NATUURINCLUSIEVE BERGING VOEGT EXTRA GROEN TOE AAN DUURZAME WOONWIJK

21 november 2023

Wow, Rivierduinen Silvolde is verkozen tot meest duurzame project van het jaar en krijgt de Cobouw Duurzaamheid Award. Nico Wissing van Studio Nico Wissing van harte gefeliciteerd met deze vetgroene prijs! We zijn trots en dankbaar dat we met 20 Save Lodges, onze natuurinclusieve en circulaire berging, een bijdrage mochten leveren aan dit project. De jury noemt het project een grensverleggend pareltje op het gebied van duurzaam bouwen. “Dat er überhaupt verborgen duinen waren in het Oosten van Nederland was al een klein inzicht op zich en dat in Silvolde kosten noch moeite bespaard zijn om dat verloren landschap in ere te herstellen, verovert harten”, aldus de jury. Bouw groen en circulair, dan maken we samen werk van een leefbare wereld! En nu door naar het volgende project... :)


Cobouw Duurzaamheid Award 2023: Rivierduinen Silvolde met natuurinclusieve berging Save Lodge

WAT ZEGT DE JURY VAN DE COBOUW AWARD 2023 OVER RIVIERDUINEN SILVOLDE

Duurzaamheid Award 2023: Rivierduinen Silvolde

Rivierduinen Silvolde is gekozen tot meest duurzame project van het jaar en krijgt de Cobouw Duurzaamheid Award. De jury noemt het project “een grensverleggend pareltje op het gebied van duurzaam bouwen”. “Dat er überhaupt verborgen duinen waren in het Oosten van Nederland was al een klein inzicht op zich en dat in Silvolde kosten noch moeite bespaard zijn om dat verloren landschap in ere te herstellen, verovert harten”, aldus de jury.

Uit het juryrapport: “Een buizenfabriek maakte plaats voor ecologie en geomorfologie. En hoe fraai is het dat 80 procent van die fabriek is hergebruikt. Hier wordt de natuur niet in huis gehaald of kunstmatig op het gebouw geplakt met een paar nestkasten. Hier is de woning te gast in de natuur die zo lang een onderschoven kindje was. Bodem en water sturend op de manier waarop het - misschien niet eens – bedoeld is.”

Het echtpaar dat schuilgaat achter Rivierduinen wilde iets teruggeven. “En dat is gelukt. Zelfs op het allerlaatste moment besloot het nog een paar extra fruitbomen aan te rukken”, concludeert de jury. “Integraal? Zonder meer. Betaalbaar? Aantrekkelijk, sociaal en moedig? Rivierduinen voegt een nieuw element toe aan het toch al brede palet van duurzaam bouwen. Hier is bouwen en zelfs de mens ondergeschikt aan dier en fruitboom.”