Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

 VERTICALE TUIN, GROENE GEVEL 

 OF LIVING WALL? 

 DE VOORDELEN VAN EEN VERTICALE TUIN 

VERVIERVOUDIG

JE TUIN
IN EEN HANDOMDRAAI

Verticale tuin, groene gevel of living wall? Het maakt ons niet uit hoe je hem noemt. Wij spreken van de SAVE WALL, de klimaatslimme muur. De groenste gevel van Nederland. Gemaakt van grijze en groene reststromen. En bedoeld om je eigen omgeving om te toveren in een groene oase. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een verticale tuin?

De voordelen van een verticale tuin | SAVE WALL: de groenste gevel
Verviervoudig je tuin met een verticale tuin | SAVE WALL: de groenste gevel

De waarde van de natuur is nog nooit zo groot geweest, vooral in stedelijke gebieden waar groen vaak schaars is. Een passende oplossing hiervoor is een groene gevel. Een groene wand aan de buitenkant van een gebouw biedt niet alleen direct een natuurlijke uitstraling, maar brengt ook vele voordelen met zich mee. Hieronder worden tien voordelen van een groene gevel beschreven.

DE VOORDELEN VAN EEN VERTICALE TUIN

MAXIMALE BENUTTING VAN RUIMTE


Maximale benutting van ruimte: Een van de meest voor de hand liggende voordelen van verticale tuinen is hun vermogen om gebruik te maken van onbenutte verticale ruimte. In stedelijke omgevingen waar grond schaars is, bieden groene wanden de mogelijkheid om groen toe te voegen zonder extra vloeroppervlakte in beslag te nemen. Ze kunnen worden geïnstalleerd op muren, hekken, gevels van gebouwen en zelfs binnenruimtes, waardoor de leefbaarheid van dergelijke omgevingen aanzienlijk verbetert.

TEMPERATUUR REGULATIE


In steden heerst vaak het "hitte-eiland effect", waarbij de temperatuur hoger is dan in de omliggende landelijke gebieden. Traditionele grijze gebouwen absorberen warmte van de zon door materialen als beton, baksteen en glas. Door groene gevelbekleding kan de gevel worden gekoeld en schaduw worden geboden. Onderzoek heeft aangetoond dat een groene gevel op zonnige dagen meer dan 7 graden koeler blijft. Het toevoegen van groen aan gebouwen kan dus helpen om de temperatuur in stedelijke gebieden te verlagen.

WATER RETENTIE


Een groene wand kan regenwater vasthouden en opnemen. Dit is vooral belangrijk gezien de toename van zware regenval als gevolg van klimaatverandering. Een groen gevelsysteem fungeert als een waterbuffer, waardoor de hoeveelheid water die tegelijkertijd naar het riool wordt afgevoerd sterk wordt verminderd.

ENERGIEBESPARING


Verticale tuinen kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur in gebouwen. Ze fungeren als een natuurlijke isolatielaag, waardoor de warmteoverdracht van buiten naar binnen wordt verminderd en vice versa. Dit helpt de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen.

STRESSVERMINDERING


Groen heeft bewezen positieve effecten op ons welzijn en kan stress verminderen. Verticale tuinen bieden de mogelijkheid om natuurlijke elementen in ons dagelijks leven te brengen, zelfs in de drukste stedelijke omgevingen. Het aanschouwen van groen en de interactie met planten kan een kalmerend effect hebben, het concentratievermogen verhogen en een gevoel van welzijn bevorderen.

VERBETERING BIODIVERSITEIT


Een groene gevel draagt bij aan biodiversiteit. Verschillende planten in de gevelbekleding kunnen vogels, vlinders en insecten aantrekken. De groene wand biedt voedsel, broedplaatsen en schuilplekken. Vogels kunnen bijvoorbeeld nesten bouwen, en extra hulp kan worden geboden door vogelhuisjes aan de gevel op te hangen.

VERLENGING LEVENSDUUR GEVEL


Doordat de gevel beschermd is door de groene voorzetgevel, wordt deze minder blootgesteld aan slijtage. Hierdoor heeft de gevel een langere levensduur. Een groene gevel biedt bescherming tegen de weersinvloeden zoals zon, wind, regen en temperatuurwisselingen.

ZUURSTOF PRODUCTIE


Een groene gevel draagt bij aan de productie van zuurstof, een essentieel element voor het leven. De bladeren van planten hebben het vermogen om CO2 om te zetten in zuurstof. Groene gevelbekleding vergroot dus de zuurstofproductie.

LUCHTZUIVERING


Luchtverontreiniging is een aanhoudend probleem, vooral in stedelijke gebieden waar verkeer en industrie de oorzaak zijn van schadelijke stoffen zoals fijnstof en stikstofdioxiden. Planten in een groene wand kunnen deze verontreinigende stoffen opvangen en de bronnen van vervuiling afschermen, waardoor de luchtkwaliteit op een natuurlijke en eenvoudige manier verbetert.

AKOESTISCHE VOORDELEN


Een groene gevel heeft een geluiddempende werking, zowel buiten als binnen het gebouw. De bladeren in de groene gevel verminderen de geluidsreflectie tussen gebouwen, waardoor omgevingsgeluid wordt verminderd. Het geluid van bijvoorbeeld verkeer of spelende kinderen wordt gedempt. Groene gevelbekleding kan het geluidsniveau met 2,5 tot 3 decibel verminderen, wat bijdraagt aan stressvermindering en een positieve beleving.

Naast de bovengenoemde voordelen is een groene gevel ook visueel aantrekkelijk. Gemeenten stimuleren de installatie van groene wanden buiten door subsidies aan te bieden om groen in de gemeente te vergroten en klimaatproblemen aan te pakken.