Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

TIPS VOOR HET VERDUURZAMEN VAN INDUSTRIETERREINEN

7 TIPS OM EEN BEDRIJVENTERREIN TE VERGROENEN

HOE MAAK JE EEN BEDRIJVENTERREIN KLIMAAT ADAPTIEF?

Een duurzaam bedrijventerrein is zo ingericht zodat de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Combineer daarbij verschillende maatregelen: door het terrein groen en klimaatadaptief in te richten, zo min mogelijk energie te verbruiken en door duurzaam op te wekken en afvalstromen te minimaliseren. In dit artikel leggen we de nadruk op het vergroenen van industrieterreinen. Goed voor de mens en de planeet.

Industrieterrein biedt slechts 1% groen

Nederland telt meer dan 3800 bedrijventerreinen, die samen een oppervlakte van 98.068 hectare beslaan. Echter, slechts 1 procent van deze terreinen bestaat uit groen-blauwe structuren zoals bomen, planten, gras en water. Dit staat in schril contrast met de omvang van deze terreinen en hun belang in het bedrijfsleven. Er is dus aanzienlijke ruimte voor verbetering op het gebied van vergroening.

Vergroen-je-bedrijventerrein
Hoe-verduurzaam-je-een-industrieterrein?

7 praktische tips om je bedrijventerrein klimaatbestendig te maken

Door bedrijventerreinen groener en klimaatbestendig te maken, worden gezondere en aantrekkelijkere werkomgevingen gecreëerd. Dit maakt de terreinen beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast. Het vergroenen van bedrijventerreinen is cruciaal om deze problemen te adresseren.

PRAKTISCHE TIPS OM JE BEDRIJVENTERREIN KLIMAATADAPTIEF TE MAKEN

Tip 1: stenen eruit, groen erin

Het vervangen van onnodige verharding door bloemrijke beplanting is een eenvoudige aanpassing die direct impact heeft. Ook het plaatsen van plantenbakken op plekken waar verharding niet kan worden verwijderd, is een optie.


Tip 2: klimplanten voor hekwerk

Klimplanten langs hekwerken verbeteren niet alleen de esthetiek van een locatie, maar bieden ook nestgelegenheid voor vogels. Ook kan je allerlei materialen netjes uit het zicht verbergen met een groene afscheiding. Je bedrijventerrein oogt dan meteen netter.

Tip 3: plant grote bomen

Heb je meer ruimte? Plan dan vooral bomen. Grote bomen hebben een koelend effect op hete dagen. Let goed op waar je de bomen plaatst. Niet iedere ondergrond is even geschikt voor het poten van bomen. Let ook goed op kabels en leidingen in de ondergrond.

Tip 4: leg een groen dak aan

Het omvormen van platte daken tot groene daken biedt diverse voordelen, waaronder koeling, isolatie en waterretentie. Groene gevels dragen ook bij aan een beter microklimaat en esthetiek.

Tip 5: vergroen je gevel

Heeft jouw bedrijfspand een of meerdere stenen, betonnen of stalen gevels? Denk dan eens aan een groene voorzetgevel. Deze ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat de zon je pand minder opwarmt op hete zomerdagen. De airco binnen hoeft minder hard te draaien. En ook buiten voelt het koeler aan, doordat de plantjes water verdampen. Groene gevels zijn er in allerlei varianten. Met een voorzetgevel van stapelbare plantenbakken heb je de meeste keuze aan prachtig bloeiende planten. Niet alleen fraai om te zien, maar ook goed voor bijen en vlinders. Heb je een kleiner budget? Denk dan aan klimplanten of een heg langs je gevels.

Tip 6: stimuleer de biodiversiteit

Door het plaatsen van nestkasten, bijenkasten en insectenhotels wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Het is echter essentieel dat er voldoende voedselbronnen aanwezig zijn om deze voorzieningen effectief te maken. Zorg dus ook voor bloeiende bloemen in de directe omgeving: in perken, langs borders of in je groene gevels systeem.

Tip 7: groene vergaderruimte

Heb je veel ruimte op je industrieterrein? Denk dan eens aan het realiseren van een groene vergaderruimte. Een beschutte plek waar mensen om mooie zomerdagen kunnen vergaderen, lunchen of ontspannen. Het kan ook een wachtruimte zijn voor je klanten of leveranciers. Maak een beschutte locatie: met bijvoorbeeld een groene schutting als omheining, pergolo’s voor schaduw en heerlijk geurende bloemen voor de beleving.

Kies planten met

toegevoegde waarde

Denk goed na over de planten die je kiest. Ga niet voor de meest onderhoudsvriendelijke optie, maar kies voor groen dat ook echt van waarde is voor mens en dier. Planten verfraaien de omgeving en leveren voedsel aan insecten en andere dieren. Bijen en vlinders komen af op bloeiende beplanting. Door te kiezen voor planten met verschillende bloeiperiodes, is er een groot deel van het jaar voedsel beschikbaar. Andere diersoorten zoeken dichte beplanting om te schuilen of planten met veel blad als voedsel. Goede beplanting zorgt voor het beste voedsel op de juiste momenten voor diersoorten.

Bloeiende-planten-stimuleren-de-biodiversiteit

GROEN IS GEZOND

 • Buitengroen beperkt in de zomer de hitte in en rondom gebouwen: minder hittestress en minder behoefte aan koeling
 • Uitzicht op groen en planten verbetert het concentratievermogen en draagt bij aan het herstel van stress
 • In een groene omgeving worden mensen gestimuleerd om bijvoorbeeld een ‘lunchommetje’ te maken. Dit houdt medewerkers scherp en gezond. Lang achtereen zitten is ongezond.

BATEN VOOR OVERHEDEN

 • riool ontlasten
 • verbeteringwateropvang
 • verbeteringbodemkwaliteit
 • beterewaterkwaliteit
 • betereluchtkwaliteit
 • aantrekkelijkvestigingsklimaat

BATEN VOOR ONDERNEMERS

 • geluidsreductie
 • energiebesparing
 • meer lichaamsbeweging medewerkers
 • gezonder werk- en leefklimaat
 • verhogingwaardeonroerendgoed
 • verhogingbeeldkwaliteit

BELASTINGVOORDEEL VOOR ONDERNEMERS BIJ AANLEG GROENE GEVEL

MIA subsidie groene gevel 45%

Vamil subsidie groene gevel 75%

Bedrijfsmiddelcode milieulijst 2024 F5301

Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in een groene gevel? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek van 45% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten afschrijven. 

a. bestemd voor: het van beplanting voorzien van een gevel van een bedrijfsgebouw of woning, of beide zijden van een muurconstructie,

b. bestaande uit: een van beplanting en substraat of potgrond voorzien frame of bouwblokken en al dan niet de volgende onderdelen: een gevelbeschermende laag, constructieve aanpassingen bij bestaande muren, irrigatieleidingwerk, een geïntegreerde waterbuffer en nestel- of foerageervoorzieningen voor dieren of insecten.

Een investering in een gevel- of muurbegroeiingssysteem als onderdeel van een duurzaam gebouw dat gemeld is onder één van de bedrijfsmiddelen G 6100 tot en met D 6130 komt onder bedrijfsmiddel F 5301 niet in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen.


Bron: Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Milieulijst 2024.

Meer informatie over MIA en Vamil

Investeer-met-subsidie-in-een-groene-gevel-voor-je-kantoorpand

Investeert u als ondernemer in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Maak dan gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als het bedrijfsmiddel op de nu geldende Milieulijst staat. Deze regeling is niet voor particulieren.