Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

Stappenplan voor het bouwen van een groene gevel

Tips voor het bouwen van de mooiste groene gevel

HOE BOUW JE DE MOOISTE GROENE GEVEL EN HOE HOUD JE HEM VETGROEN?

BLOG DOOR RENE NOTENBOMER

15 maart 2024

Heb je weinig ruimte, maar wil je toch een tuin? Heb je last van de hitte rondom je huis of kantoor op warme zomerdagen? Of word je blij van meer bijen en vlinders? Dan is een groene gevel echt iets voor jou. Maar hoe begin je met verticaal tuinieren? En hoe zorg je ervoor dat je groene gevel ook echt groen blijft?


Kies de groene gevel die bij jou past

Groene gevels heb je in vele soorten en maten. Maar allemaal toveren ze een stenen of betonnen muur om in een groene oase. Sommige mensen maken een verticale tuin door klimplanten te poten die langs de muur omhoog groeien. Anderen willen meer plantensoorten en bloei en kiezen liever voor stapelbare plantenbakken. Daarvoor heb je veel verschillende systemen, variërend van heel eenvoudig tot zeer professioneel. Samen met Bram Peters heb ik bij Save Lodge stapelbare bloembakken ontwikkeld van afvalplastic. Zo vergroen je niet alleen, maar help je ook mee aan het oplossen van het afvalprobleem. Maar laten we eerst eens kijken op de voordelen van groene gevels.


Kies de groene gevel die bij jou past | stappenplan voor het bouwen van een groene gevel

Wat zijn de voordelen van een groene gevel?

Groene gevels zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook goed voor mens, dier en de planeet. Laten we eens inzoomen op een paar van die voordelen.

Wat zijn de voordelen van een groene gevel | stappenplan voor het bouwen van een groene gevel

Verticale tuin is groene oase voor insecten

Groene gevels bieden verkoeling

Is het bij jou ook zo heet op je terras in de zomer? Dat kan komen door het steenoven effect. De zon schijnt op je muur, de stenen warmen op en stralen tot diep in de nacht hitte uit. Het lijkt wel een steenoven waar je zit. Met een parasol alleen red je het niet. Maak je stenen muur groen met een groene voorzetgevel. De groene wand houdt je muur koel en je zult merken dat het meteen een paar graden koeler is in de directe omgeving van de muur. Bovendien verdampen de plantjes water, zodat het nog wat frisser aanvoelt. En weg is je hittestress.

Groene wand vergroot je tuin oppervlak

Houd je van tuinieren, maar heb je weinig grond? Dan is verticaal tuinieren allicht een oplossing voor jou. Door plantenbakken op te stapelen voor je gevel, kan je op iedere rij prachtige planten poten en zien opbloeien. En houd je van groenten uit eigen tuin? Verbouw die dan vooral in je verticale tuin. Je hebt minder last van slakken én je hoeft minder te bukken bij het tuinieren. Da’s mooi meegenomen, toch?

Uren kan ik er naar kijken, naar bijen en vlinders op een heerlijke zomerse dag. Ze zijn druk bezig met het verzamelen van voedsel. Maar juist in de steden hebben ze steeds minder te eten, want er is nog maar weinig bloeiend groen over. Met een groene geveltuin bied je insecten een smakelijke biotoop. Poot daarom vooral planten die insecten ondersteunen. In het tuincentrum staan die vaak in een aparte hoek. Ik poot zelfs vlinderstruiken in de onze eigen groene gevels. Die moet je natuurlijk goed snoeien. Maar kijk eens naar die vlinderpracht, dat is toch puur genieten?

Valkuilen bij het maken van een groene gevel

Er komen steeds meer groene gevels bij. Maar niet iedere groene wand blijft ook echt groen. Er zijn een paar valkuilen, die je makkelijk kunt vermijden. We bespreken daarom drie valkuilen bij het maken van een groene gevel, zodat jouw verticale tuin langdurig kan bloeien.

Te weinig potgrond in je stapelbare bloembakken

Kies je voor een systeem met kleine pockets voor planten? Dan zijn die extra kwetsbaar, want ze hebben maar weinig potgrond voor voeding en bescherming. Dat betekent dat je ze regelmatig moet voeden en dat ze gevoelig zijn voor hitte en kou. Ik geef de voorkeur aan stapelbare bloembakken met zeer veel grondvolume. Hoe meer tuinaarde, hoe meer bescherming, voedsel en ruimte voor wortels om te groeien. Kies daarbij altijd voor potgrond dat water goed kan bufferen. Dan hoef je minder vaak water te geven. 

Doe voldoende potgrond in je stapelbare bloembakken | stappenplan voor het bouwen van een groene gevel
Valkuilen bij het maken van een groene gevel | handleiding voor het bouwen van een groene gevel

Te veel of te weinig water

En over water gesproken: water is de bron van ieder leven. Zonder water gaan je prachtige plantjes dood. Maar het omgekeerde geldt ook: geef je teveel water, dan verdrinken ze. Met goede bewatering doen je planten het veel beter. Maar denk vooral niet dat je de potgrond steeds nat moet houden. Nee, het is juist goed als je planten af en toe dorst hebben. Dan groeien hun wortels lekker diep. Maar overdrijf het niet. 

Verkeerde planten in je geveltuin

Planten hebben zo hun voorkeuren. De een houdt van zon, de ander niet. En sommige planten houden van hele voedingsrijke grond, terwijl anderen juist gedijen in arme grond. Kies planten die passen bij jouw locatie en potgrond. Staat je muur in de volle zon? Kies dan vooral zonaanbidders. Omgekeerd heb je ook schaduwplanten. Let ook op de bloeiperiode, zodat je in alle seizoenen kleur hebt. Kies in elk geval voor winterharde (meerjarige) planten, waarvan een deel ook wintergroen is. En wist je dat juist inheemse planten zeer geschikt zijn voor je groene gevel?

Hoe bouw je een

groene gevel?

Je hebt de keuze uit talloze groene gevel systemen. De een bouw je zelf gemakkelijk op, voor de ander heb je een professionele hovenier nodig. Over het algemeen geldt: hoe geavanceerder het systeem, hoe moeilijker de bouw en hoe duurder het onderhoud. Zelf heb ik gekozen voor een systeem waarbij de natuur het werk doet. Stapelbare bloembakken met zeer veel turfvrije potgrond. De bloembakken van de Save Wall stapel ik tussen palen op. Elke paal monteer ik met een beugel aan de achterliggende muur. Potgrond en planten erin en klaar is Kees. 

Hoe bouw je een groene gevel | handleiding voor het bouwen van een groene gevel
Welke planten zijn geschikt voor een groene gevel | handleiding voro het bouwen van een groene gevel

Welke planten zijn

geschikt voor

een groene gevel?

Wat is jouw ideale groene gevel? Een verticale tuin met veel bont bloeiende planten? Of juist wil je juist een vetgroene wand? En hou je misschien ook van vlinders en bijen? Er valt zoveel te kiezen. Zelf houd ik altijd een paar basisregels aan bij de keuze van planten voor een groene gevel. Ze moeten winterhard zijn en deels wintergroen. Bij voorkeur zijn ze inheems en hebben ze meerwaarde voor de insecten. En het is helemaal mooi als er in elk seizoen wel een paar planten bloeien. Selecteer in elk geval planten die passen bij jouw zonligging en potgrond. 

Welke potgrond

kies je voor

een groene gevel?

Ik geloof in de kracht van de natuur. En wil de groene wand zo natuurlijk mogelijk laten groeien. Daarvoor is veel potgrond nodig. Hoe meer tuinaarde, hoe meer ruimte wortels en micro-organismen in de bodem hebben. Gebruik in elk geval turfvrije potgrond. In veel tuinaarde zit helaas turf, waarvoor hele veengebieden worden afgegraven. Dat is slecht voor het klimaat omdat er veel CO2 vrijkomt. Zelf gebruiken we turfvrij substraat van www.humusguru.nl. Deze vette potgrond is verrijkt met micro-organismen en mineralen. Je hoeft de eerste twee jaar niet bij te mesten, het absorbeert water zeer goed en spoelt niet uit. Allemaal fijne eigenschappen voor een verticale tuin. 

Welke potgrond kies je voor een groene gevel | handleiding voor het bouwen van een groene gevel

Kant-en-klaar zelfbouw pakket voor je groene gevel of uitbesteden?

Zelf bouwen of uitbesteden bouw groene gevel | handleiding voor het bouwen van een groene gevel

Ook met een kleine beurs kan je een gevel vergroenen. Plaats een rek of rooster tegen de muur en poot klimplanten die je tegen de muur laat opgroeien. Een voordelige keuze. Wil je meer bloei en een bonte selectie aan planten? Of kan je geen planten poten in de bodem? Dan kan je kiezen uit diverse groene gevel systemen. Van heel eenvoudig tot zeer professioneel. Naast de aanschafprijs is het onderhoud een belangrijke kostenpost. Zo is de Save Wall maar maximaal 250 centimeter hoog. Dat betekent dat ik het onderhoud zonder hoogwerker snel en voordelig kan doen. Wil je een hele hoge groene gevel? Dan zijn er zakelijke oplossingen zoals die van Sempergreen. Niet goedkoop in aanschaf en onderhoud, maar prachtig om te zien. 

Groene gevel thuis, op kantoor of op industrieterrein?

Groene gevels zijn zeker niet alleen geschikt voor thuis. Verticale tuinen komen juist heel goed tot hun recht bij kantoren en op industrieterreinen. Dit zijn versteende omgevingen die zomers vaak gloeiend heet zijn. Niet fijn voor je lunchwandeling. Bovendien is het er moeilijk overleven voor insecten en vogels. Door grote gevels te vergroenen bied je medewerkers verkoeling, hoeft de airco binnen minder hard aan en help je de natuur een handje. Dus groene gevel voor kantoor of industrieterrein? Ik zeg doen! Oh ja, en koppel dan meteen de regenpijp af en sla regenwater ondergronds op voor hergebruik. 

Groene gevel thuis, op kantoor of op industrieterrein

Direct aan de slag met jouw groene gevel

Hopelijk ben je net als ik enthousiast over de mogelijkheden om je muur om te toveren in een heerlijke groene oase. Bepaal welk groene gevel systeem bij jou past en ga vooral aan de slag. Verwen jezelf, je buurt en de bijen en vlinders met een prachtige groene wand.