Save Lodge: de duurzaamste groene gevel van Nederland

HOE MAAK JE EEN GROENE GEVELTUIN?

BOUW JE EIGEN VERTICALE TUIN EENVOUDIG MET DE SAVE WALL

BOUW JE EIGEN VERTICALE TUIN. JE GROENE GEVEL IN ZES STAPPEN

De Save Wall is een duurzaam bouwsysteem dat bestaat uit stapelbare bloembakken. Hiermee bouw je eenvoudig je eigen groene gevel. Je plaatst deze voor je bestaande muur. We kunnen je alle onderdelen leveren: funderingsplanken, bloembakken, de geleidepalen waartussen je de bloembakken stapelt, substraat (potgrond), irrigatieslangen, planten en bevestigingsmaterialen. Hier lees je hoe het werkt. 

Hoe bouw je een groene gevel? Je eigen verticale tuin in 6 stappen

BOUW NU JE EIGEN GROENE GEVEL IN ZES STAPPEN

BOUWHANDLEIDING VOOR EEN GROENE VOORZETGEVEL

MAAK EEN ZANDBED EN LEG FUNDERINGSPLANKEN

Egaliseer de bodem waar je de muur bouwt. Maak een zandbed van circa 50cm breed en druk de grond goed aan. Breng desgewenst een opsluitband aan om dit zandbed. Leg de funderingsplanken circa 15 centimeter uit de muur.

LEG EERSTE RIJ BLOEMBAKKEN EN PALEN

Plaats de eerste rij bloembakken op de funderingsplanken. Laat 10-15 centimeter ruimte zijn tussen de Save Wall en de achterliggende muur. Plaats de palen tussen de bakken en laat de palen tegen de muur rusten. Schroef de buitenste paal aan de achterliggende muur vast met de scharnmierbeugel. 

STAPEL DE BLOEMBAKKEN PER KOLOM

Stapel nu de eerste kolom bloembakken tot bovenaan. En bevestig vervolgens de tweede paal van deze kolom met de muurbeugel. Je eerste kolom is nu klaar. Herhaal dit voor alle volgende kolommen. Tip: doe dit met z'n tweeën, waarbij 1 persoon de kolom stabiel houdt.

MONTEER DE DRUPPELSLANGEN (OPTIE)

Heb je een irrigatiepakket besteld? Trek dan nu de meegeleverde druppelslangen horizontaal door iedere rij bloembakken. Ben je klaar? Bevestig dan de verticale waterbuis aan de zijkant. Deze levert het water aan alle slangen. De buis zelf kan je aansluiten op een kraan door een tuinslang (niet meegeleverd) aan te sluiten.

VUL DE BLOEMBAKKEN MET POTGROND

Vul nu de bloembakken met substraat. Is het wat klonterig? Maak het dan eerst met je handen fijn. Beschadig de waterslangen niet bij het vullen. En druk het substraat in de hoeken van de bakken zachtjes aan. In iedere bloembak gaat al snel 43 liter turfvrije potgrond. 

POOT DE PLANTEN (OPTIE)

Je groene gevel is nu gereed om de planten te poten. Doe in iedere bloembak 2 planten. Haal de plantjes uit hun potjes, scheur de wortels een beetje los, maak een gat in de aarde en poot ze voldoende diep. Geef de eerste weken na het poten zorgvuldig water, zodat de planten kunnen wortelen. Niet te nat, niet te droog.

Hoe maak je een groene gevel: De bodem van een verticale tuin: hoe maak je een groene gevel?
Hoe maak je een groene gevel: Maak eenvoudig je eigen groene gevel met stapelbare bloembakken
Hoe maak je een groene gevel? Bouw je eigen groene gevel met kolommen van stapelbare bloembakken
Hoe maak je een groene gevel? Irrigatiesysteem voor verticale tuin. Hoe geef je een groene gevel water?
Hoe maak je een groene gevel? Welk potgrond, tuinaarde of substraat gebruik je voor een verticale tuin
Hoe maak je een groene gevel? Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Waarom hebben de stapelbare bloembakken geen bodem?

De stapelbare bloembakken van de Save Wall hebben geen bodem. Van boven tot onder loopt de grondkolom door. Daardoor hebben wortels en micro-organismen alle ruimte om vrij  te bewegen en te groeien. In dit ecosysteem blijven je planten langer gezond. 

Waarom kan ik geen eigen potgrond gebruiken in de bloembakken?

We hebben een veenvrij substraat ontwikkeld dat goed is voor je plant en de planeet. Het zit vol leven en voedt je planten langdurig, spoelt niet uit en klinkt niet in. En het houdt water zeer lang vast. Bovendien komt er geen CO2 vrij bij de productie. 

Kan ik de Save Wall ook gebruiken als schutting?

Ja dat kan. Graaf in dat geval de palen minimaal 60 centimeter in de grond. Laat ons bij de aanschaf weten dat je langere palen nodig hebt. Is je grond vrij los, overweeg dan om het paalgat te vullen met beton, voor extra stevigheid. 

Help, er zitten wormen en andere beestjes in de potgrond

Ge-wel-dig! Dat is precies wat we willen. Wormen en andere bodemdiertjes zijn harde werkers. Zij zorgen ervoor dat je potgrond langdurig vruchtbaar blijft. Ook zorgen ze voor beluchting van de grond. Wees zuinig op ze en laat de bodem met rust: vooral niet omschoffelen, gewoon niets doen. 

Waarom hebben alle rijen druppelslangen een afsluitkraantje?

Heb je een irrigatiepakket, dan zie je dat alle rijen een eigen afsluitkraantje hebben. Soms is het niet nodig om alle rijen te bewateren. Bijvoorbeeld omdat de onderste rij regelmatig in de schaduw ligt. Om te voorkomen dat planten verzuipen, kan je dan een irrigatieslang uitschakelen met het kraantje. 

Ik regel zelf de planten, maar hebben jullie tips voor mij?

Zeker hebben we die. Koop meerjarige, inheemse en zoveel mogelijk biologisch gekweekte planten. Kies planten die passen bij de zonligging (zon, halfzon, schaduw). En planten die geschikt zijn voor zeer voedingsrijke bodem. Zorg voor bloei in alle perioden en kies deels (maar niet volledig) wintergroen. 

Andere bloembakken moet ik regelmatig bijvullen, is dat bij jullie ook zo?

De potgrond die we leveren is speciaal ontwikkeld voor ons groene gevelsysteem. Het bindt koolstof zeer goed en verdampt daardoor nauwelijks. Pas vanaf het derde jaar kan het zijn dat je wat potgrond moet bijvullen. Deze kunnen wij je leveren. 

Hoe kan ik nog iets extra's doen voor de insecten?

We zaaien regelmatig bloemzaadmixen in de bakken in. Met bijvoorbeeld een- of meerjarige bloeiende veldbloemen. Dit geeft bijen en andere insecten extra voeding. En het ziet er bovendien prachtig uit. We kunnen je bloemzaadmixen leveren.

Hoeveel onderhoud hebben de planten van

de Save Wall nodig?

We raden aan om in het voorjaar en najaar de planten een snoeibeurt te geven. En tussendoor al te uitbundig groeiende planten wat bij te plukken. Zelf vinden we weelderige plantengroei prachtig, dus doe vooral niet te veel. De natuur regelt zijn eigen groei. 

Waarom moet ik een zandbed en funderingsplanken gebruiken?

Door de Save Wall op te bouwen op een zandbed, blijven omliggende tegels of stenen schoon. Uit het substraat (potgrond) kan wat zwart water stromen dat verkleuring op je tegels kan geven. Door een zandbed aan te leggen kan overtollig water vrij wegspoelen in de bodem en blijven je tegels schoon.

Waarom is de muur-montagebeugel scharnierend?

We leveren een scharnierende bevestigingsbeugel voor montage aan de achterliggende muur mee. De bovenkant van iedere paal schroef je daarmee vast aan de achterliggende muur. Mocht de Save Wall iets in de grond nazakken, dan voorkomt de scharnierbeugel druk op de muur.

Hoeveel ruimte laat ik tussen de Save Wall en de achterliggende muur

We adviseren om circa 10-15 centimeter ruimte te laten tussen de groene gevel en de stenen muur. Dit voorkomt dat je muur vochtig wordt. En de stilstaande lucht geeft extra isolatie aan je stenen muur op koude winterdagen. 

Hoeveel water moet ik de plantjes geven?

Besproei de bloembakken na het poten regelmatig zodat alle grond nat wordt. Maar overdrijf het niet. Als je teveel water geeft, verzuipen je planten. Hun wortels groeien dan niet en planten kunnen dood gaan. Houdt de potgrond enigszins vochtig daarna. Af en toe licht uitdrogen is prima. 

Wat is de ideale periode om een groene gevel aan te leggen?

Kort samengevat: het voorjaar en het najaar zijn de ideale tijd om je groene gevel te bouwen en planten te poten. In het voorjaar kunnen de planten lekker groeien. En in het najaar komen ze meteen tot rust. Poten in de winter kan je beter niet doen. En hoogzomers moet je waken voor uitdroging.

Hoe vaak moet ik de bloembakken

bijmesten?

Door de vruchtbare grond en het actieve bodemleven hoef je de bloembakken de eerste twee jaar niet bij te mesten. In het derde jaar is dat een optie. Kies dan voor organische meststoffen. Wij gebruiken zelf Naturdünger van Texas Bio-Energie. Die kunnen we je ook leveren. 

Ik woel de grond graag regelmatig om, moet ik dat ook voor de Save Wall?

Nee, absoluut niet. We raden aan om de bodem niet te schoffelen of om te graven. Doe vooral niets en geef zo het bodemleven absolute rust. Zorg ook dat de grond overal goed bedekt is. Dan hebben zon en wind minder kans om de bodem uit te drogen. 

Niet alle planten groeien even goed, sommige zijn helaas gestorven

Houd rekening met een normale uitval van planten van circa 10 procent. Zie je meer uitval? Dan zijn de condities niet optimaal. Teveel / te weinig zon, te nat / te droog, te veel wind. Planten hebben zo kun voorkeuren. Je kunt dan experimenteren met andere planten die het op jouw locatie wel fijn vinden.

Wanneer moet ik het irrigatiesysteem in of uitschakelen in verband met vorstgevaar?

We raden aan om de bewatering af te stemmen op de behoefte. Meer water op hete zomerdagen, minder in het voor-en najaar. Start met bewateren in de loop van februari en ga door tot half december. Tenzij er sprake is van vorst, ontkoppel dan het systeem eerder. 

HEB JE NOG VRAGEN? MAIL OF BEL ONS DAN EVEN

Bram Peters: 06 - 5315 2926

Captain plastic


René Notenbomer: 06 - 203 61 758

Captain green